// JavaScript Document
U bevindt zich hier: Home » Categorieen » Uncategorized » Manieren van koffie zetten

Manieren van koffie zetten

Nadat de koffie gebrand en gemalen is, is het klaar om gebruikt te worden. Koffiepads, koffie cups, latte machiato… kiest u maar!

Snelfilter

De meeste bekende vorm van koffiezetten is met een filter. Een papieren koffiefilter wordt gevuld met gemalen koffie, waarna er kokend water bij wordt geschonken en de koffie stroomt vervolgens in een koffiekan. Met hele bonen werkt deze methode ook: de bonen worden eerst zelf gemalen.

Afbeelding van koffiebonen

Espresso

Voor espresso gebruikt men 7 gram zeer fijngemalen koffie. Espresso staat bekend als een cafeïneshot, en kan makkelijk verpest worden door teveel water toe te voegen. Het te lang laten doorstromen van het espressoapparaat heeft ook enkel negatieve consequenties voor espresso.

De koffie hoort aangedrukt en gezet te worden met water tussen de 90° en 96 °C onder hoge druk van 7 bar. Er hoort een volume van 120ml te ontstaan door de koffie 20 seconden te laten stromen. Degene die de espresso bereid heet een barista, maar dat betreft een professioneler opleiding en voorbereiding dan degene die bij een willekeurige Starbucks of Coffee Company de koffie inschenkt.

Animatie van twee kopjes koffie met bonen ernaast

Koffiepads

Zo’n tien jaar geleden baanbrekend: Senseo. Bij deze nieuwe methode van koffie zetten komt geen verse koffie kijken, het enige wat je nodig hebt is een zogeheten ‘pad’, een soort vliegende schotel waar koffie in zit. De pad wordt in het speciale koffiepad-apparaat gelegd, de klep wordt dichtgedrukt en er komt een (of naar keuze in te stellen twee) kopje koffie uit. Ideaal voor wie geen hele pot koffie wil zetten. Het merk Senseo van Philips en Douwe Egberts is de meest bekende variant van koffie en pads. Andere fabrikanten voor pads zijn Melitta (one:one) en Bosch (Gustino).

Voorbeeld van koffiepads voor Senseo

Espressocups

Net als Senseo-koffie is er een speciaal apparaat nodig voor espresso die uit cupjes komt. De luchtdichte capsules bevatten licht gemalen koffie. Omdat de cups dicht zitten komt er geen lucht bij, waardoor de koffie lang houdbaar blijft. Nespresso cups zijn bijvoorbeeld ongeveer een jaar houdbaar.

De espresso wordt onder hoge druk met heet water gezet. Net als bij Senseo krijg je een kopje in plaats van een pot koffie. Nespresso is de eerste variant, en wegens een grote hoeveelheid patenten was dit jarenlang de monopolist. Inmiddels heeft Douwe Egberts een eigen espressocup: L’Or. Deze cupjes passen in het Nespresso-apparaat en zijn daarmee de eerste concurrent voor Nestle. Hervulbare en dus duurzame concurrenten zijn NexPod en Coffee Duck. Andere cups zijn Lavazza, Illy en Dolce Gusto. Deze cupjes passen niet in het Nespresso apparaat en daar zijn dus eigen apparaten voor.

Voorbeeld van drie Nespresso cupjes liggend

Koffie variatie

Er zijn verschillende drankjes waarbij koffie als basis gebruikt wordt. De combinatie koffie en alcohol doet het bijvoorbeeld goed na een lekker etentje of op een koude dag. Een aantal voorbeelden:

  • - Cafe Latte
  • - Cappuccino
  • - Wiener Melange
  • - Latte macchiato
  • - Frappé
  • - Irish coffee (en
  • - Pharisäer
  • - Dockumer koffie
  • - Carajillo

Knop voor wie wil aanmelding voor de espressocups nieuwsbrief

{ 11 comments… read them below or add one }

Lia van den Broek March 4, 2011 at 8:01 am

Fijn, zo’n website die overzicht biedt. Ik ben alleen nog benieuwd naar ervaringen van andere consumenten. Zijn er hier mensen die zelf het verschil van Nespresso en L’or ervaren hebben?
Groet, Lia

Reply

Anne de Vogel March 6, 2011 at 10:20 am

Beste allemaal,
Ik heb zelf nog een Senseo in de keuken staan maar ben van plan om een Nespresso-apparaat te kopen. Ik twijfel alleen nog erg over het merk. Kunnen jullie mij iets aanbevelen? En welk merk cups is het lekkerste?

Groetjes, anne

Reply

Marjan Hoogland March 9, 2011 at 10:04 pm

Nou het is zover, ik heb ook eindelijk een nespresso-apparaat! Maar welke van de zoooooveel smaken is het beste? Wat een groot aanbod!! Kan iemand mij misschien helpen?

Reply

Anja May 28, 2011 at 6:18 pm

Ik ga altijd bij de bijenkorf koffie halen, daar kun je namelijk nespresso proeven!

Reply

Bert Kramer March 14, 2011 at 4:33 pm

Ikzelf ben erg fan van Indriya als smaak. Weet iemand een soortgelijke smaak van L’or?

Reply

Lisa Postma March 17, 2011 at 11:01 pm

mijn favorieten zijn:
- Bij Nespresso: Roma, Ristretto en Arpeggio
- Bij L’or: Forza

Groetjes Lisa

Reply

Kees Baars March 20, 2011 at 7:23 pm

Dear all,
Ikzelf ben nog van de generatie filterkoffie en heb de hele senseo-trend overgeslagen. Toch zijn we nu van plan een nieuw koffiezetapparaat aan te schaffen. Ik hoor goede verhalen over Nespresso. Maar dat zijn de verkopers zelf. Ik zou graag van gebruikers/klanten willen horen of het nou echt lekkerder is dan filterkoffie (ook wanneer er naar de prijs-kwaliteitsverhouding gekeken wordt).

Groet Kees

Reply

Marieke Ridder March 21, 2011 at 9:19 pm

Wij hebben de Nespresso nu ongeveer een jaar. Ik ben nog steeds heel tevreden over het product. De koffie is heerlijk en ik vind het de prijs meer dan waard. Het enige wat ik vervelend vind (ik heb geen creditcard) is dat ik helemaal naar de Bijenkorf (of Nespressowinkel) moet om cups te kopen. L’or ligt nu in de supermarkt dat is wel een groot voordeel. Ik denk dat ik van de week maar eens de L’or ga proeven.

Groetjes

Reply

Danielle de Boer March 25, 2011 at 1:19 pm

Mijn apparaat is net bezorgd en ik zit nu aan mijn eerste kopje! Wat smaakt hij goed!

Reply

Rik de Heer March 26, 2011 at 5:02 pm

Heeft iemand hier misschien ervaring met die hervulbare cups (handig voor op verjaardagen..)?
Groet Rik.

Reply

Ann Degeetere May 27, 2011 at 12:21 am

Werken die hervulbare cups op nespresso toestellen met capsulehouders (van het type die je dus moet ‘schroeven’ ?

Reply

Laat een bericht achter

Next post: